• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Terapie odontala

Caria dentara apare ca o boala multifactoriala, caracterizata printr-o distructie localizata a tesuturilor dure dentare sub actiunea microorganismelor. Pentru formarea unei carii dentare este insa necesara interactiunea in timp a unei microflore bucale cariogene cu alimente fermentabile pe un teren (dinti si saliva ) susceptibil.

Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor. Ea incepe in smalt (stratul dur, extern al dintelui) si, pe masura ce creste in dimensiune si se apropie de pulpa dentara (nerv), incep sa apara dureri la dulce, la rece, poate sa retina resturi de mancare si pacientul o poate simti cu limba. Daca nu e tratata nici in aceasta faza, se ajunge la infectia pulpei dentare, insotita adesea de dureri atroce, si apoi a tesutului din jurul varfului radacinii (parodontiul apical). Aceste infectii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, cateodata chiar febra si stare de rau general. Adesea dintele nu se mai poate recupera si trebuie extras.

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor.

 

Sa ne spalam pe dinti in fiecare dimineata si seara cate 3 minute, cu miscari invatate de la medicul stomatolog. Nu ezita sa iti intrebi medicul care este cea mai eficienta metoda de spalat pe dinti, deoarece cei mai multi oameni efectueaza un periaj incorect. De asemenea, o guma de mestecat fara zahar sau un mar pot ajuta, dupa masa, la curatarea dintilor.

Nu va tratati acasa, singuri. Nici metodele empirice, nici medicamentele luate fara sfatul medicului nu fac bine, ba chiar pot dauna. As vrea sa desfiintez doua mituri cu raspandire larga:

  • dintele nu se umfla de la curent, ci din cauza cariei complicate si
  • catelul de usturoi introdus in ureche nu numai ca nu calmeaza durerea de dinti, dar va poate trimite de urgenta la ORL pentru ca nu il mai puteti scoate.

Singura solutie, daca doare, este sa va adresati de urgenta medicului stomatolog, singurul care are metode imediate si eficente de a va calma durerea dentara.

Stiu ca nu este o placere sa mergi la stomatolog, dar ii asigur pe cei care, de frica, nu au mai fost de mult la un control, ca metodele si materialele au evoluat, fiind posibila tratarea fara durere. Un control stomatologic de doua ori pe an va poate face sa aveti o dantura completa si fara probleme, iar cu cat intarzierea este mai mare, cu atat doare mai tare si va costa mai mult.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this