• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Endodontie

Endodontia este specialitatea care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei, deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament. Pentru clinicianul-practician elementele de etiologie si diagnostic ale durerii dentare sunt deosebit de importante, tratamentul constituind piatra de incercare, deoarece vindecarea, cu pastrarea integritatii dentare, este telul fiecarui tratament endodontic.

Cum de ma doare dintele desi nervul este mort sau este scos?
          
In cele mai multe cazuri durerea este cauzata de presiunea sau iritatia ligamentelor si osului aflate in afara radacinii dintelui. Aceasta se poate intampla in timpul sau dupa tratamentul de canal, chiar daca nervul a fost complet indepartat. Uneori dintele este fracturat si, de obicei, simptomele sunt aceleasi si poate trece neobservat si desi nervul este scos, pacientul sa prezinte in continuare durere in timpul masticatiei (atunci cand mesteca).

Indicatiile tratamentului endodontic:
•  Durere spontana sau durere pulsatila in timpul masticatiei sau dupa aceasta
•  Sensibilitate la alimentele sau lichidele reci sau calde
•  Carie mare sau traumatism al unui dinte (de la care se poate ajunge la infectie sau abces).

          Tratamentul dureaza de obicei 2 – 3 sedinte, aceasta depinzand de dinte si de circumstantele infectarii camerei pulpare. Uneori poate sa apara discomfort sau o usoara durere dupa fiecare sedinta, dar acestea pot fi usor combatute.

Tratamentul de canal reprezinta pe scurt indepartarea nervului si a vaselor de sange care se gasesc inauntrul dintelui si al radacinii.  Dupa ce dintele este anesteziat se indeparteaza pulpa dentara si apoi camera pulpara si canalele radiculare se curata, se largesc si li se da forma specifica in scopul de a reusi sa fie obturate cu un material care le si sigileaza pana in varful radacinii si apoi, cand sunt curate, se obtureaza cu gutaperca si un ciment special. Se reface apoi morfologia dintelui printr-o obturatie sau cel mai adesea printr-o coroana, care uneori prezinta si un pivot pentru a-i mari rezistenta.

 

Ceea ce este important de stiut este ca, ocazional, un dinte poate prezenta sensibilitate sau sa fie chiar dureros pentru o perioada destul de lunga de timp chiar si dupa terminatrea tratamentului. Uneori aceasta sensibilitate se poate trata, dar uneori nu, insa durerea trece de la sine in timp. Se intampla totusi ca aceasta durere sa fie de fapt semnul unei fracturi a dintelui care a trecut neobservata, iar dintele va trebui extras. Dintele fara nerv poate deveni deosebit de fragil dupa terapia endodontica si va trebui acoperit cu o coroana cat de repede posibil pentru a preveni fracturarea lui si pentru a nu ajunge la pierderea lui.

La IRIS DENT, aceste interventii se realizeaza cu aparatura si cu materiale de ultima generatie: apex locator, cu ajutorul caruia se masoara exact lungimea canalului, sistem rotativ de largire a canalului, etc.

 

Succesele obtinute depind de capacitatea de a alege , in raport cu diagnosticul afectiunii pulpare, metodele si tehnicile cele mai indicate, intr-o conceptie biologica. Individualizarea tratamentului in raport cu statusul local si general al bolnavului, folosirea cu acuratete a manoperelor si tehnicilor alese, sunt de o importanta majora daca tinem seama si de faptul ca, in ultimii ani, au aparut  noi materiale si tehnici de sterilizare si obturatie biologica etansa a canalelor radiculare

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this