• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Parodontologie

Bolile gingiilor sunt reprezentante de infectii bacteriene ale tesuturilor si osului ce inconjoara si sustin dintii. Mai sunt denumite boli parodontale. Gingivita este o boala care afecteaza doar gingia (tesutul care inconjoara dintii). Gingivita se manifesta prin gingii rosi, inflamate, care sangereaza cu usurinta la periaj. Deoarece gingivita nu cauzeaza, de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmeaza tratamentul necesar. Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progreseaza. Gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatii adanci, unde bacteriile se pot dezvolta si distruge osul in care dintii sunt fixati. Gingiile se retrag ducand la aspectul de dinti lungi. Dintii devin mobili, pot cadea sau trebuie extrasi Bolile gingiilor sunt cauzate de inmultirea bacteriilor de pe dinti si gingii. Ele sunt prezente in placa (o substanta clara, aderenta, produsa in cavitatea bucala). Neindepartata la timp, aceasta placa se transforma in depozit aderent pe dinti. Placa se poate transforma intr-un depozit mineral, numit tartru, care irita gingiile si duce la desprinderea lor de pe dinti. In timp ce bacteriile sunt cauza directa a bolilor gingiilor, o serie de alti factori afecteaza sanatatea gingiilor.

Riscul de a dezvolta boli ale gingiilor creste in urmatoarele cazuri:

– fumatori sau persoane care mesteca tutun

– prezenta de antecedente familiale de paradontopatii (alti membrii ai familiei au asemenea boli, exista o componenta genetica)

– femeile care trec prin schimbari hormonale la pubertate, menopauza sau sarcina

– anumite medicamente, precum anticonceptionale, antidepresivele sau medicamentele pentru boli cardiace

– boli care slabesc sistemul imun, acesta neputand lupta cu infectia (diabetul zaharat, SIDA, leucemia, nivel ridicat de stress, dieta saraca in nutrienti).

Simptomele initiale sunt reprezentate de:

– gingii rosii, inflamate, sensibile

– gingii care sangereaza cu usurinta la periaj sau la folosirea atei dentare

Datorita faptului ca gingivita nu este dureroasa, simptomele pot trece neobservate si pacientul nu solicita tratament. Netratata, aceasta boala progreseaza. Ajungandu-se la parodontopatie simptomele devin notabile:

– gingii desprinse de pe dinti si retrase

– respiratie urat mirositoare, persistenta

– puroi la nivelul gingiilor

– o schimbare in relatiile dintre dinti in timpul masticatiei

– dinti mobili.

– tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor

Ce putem face pentru a preveni sau trata afectiunile parodontale?

  • Vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt cea mai buna cale de depistare a bolilor gingiei inainte ca acestea sa cauzeze deteriorari severe

Gingivita poate fi prevenita in aproape toate cazurile cand se face un control de placa potrivit. Controlul de placa corespunzator consta intr-o curatare profesionala care sa aiba loc de cel putin doua ori pe an, plus periajul zilnic al dintilor, si curatarea cu ata dentara. folosirea unei ape de gura antiseptice sau antiplaca

  • Periajul elimina placa accesibila de pe suprafata dintilor, iar ata dentara ajuta la indepartarea particulelor de mancare, si a placii dintre dinti si linia gingiei.
  • Renuntarea la fumat
  • Reducerea stresului. Stresul poate impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor;
  • Dieta echilibrata. O alimentatie echilibrata ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor;
  • Evita clantanitul si scrasnitul dintilor. Aceste actiuni pot distruge tesutul de sprijin.

Scopul tratamentului este de a reatasa gingiile sanatoase de dinti, si de a reduce umflaturile, adancimea pungilor, si riscul infectiilor, si de a opri evolutia bolii. Tratamentul depinde de stadiul in care se afla boala, de cum ai raspuns la tratamentele anterioare, si de starea de sanatate. Optiunile variaza de la terapii nechirugicale care sa controleze inmultirea bacteriilor, pana la cele chirurgicale, pentru a reface tesuturile de sprijin.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this