• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Implantologie

In ultimii ani progresul stiintific a capatat un ritm galopant. Si in medicina, bineinteles, progresele sunt uimitoare. Astfel, medicina a inbunatatit considerabil confortul si aspectul oamenilor. Ne putem deci pastra imaginea, dar si mai mult o putem modifica in functie de criteriile noastre estetice.

Tot in sprijinul pastrarii imaginii vine si implantologia. Absenta dintilor este interpretata ca un semn de imbatranire, o senzatie de handicap. Chiar lipsa unui singur dinte, daca este intr-un loc vizibil are impact mare asupra psihicului pacientului si relationarea in mediul sau social scade ca si respectul de sine. Sunt si alte domenii din stomatologie care vin in sprijinul celor cu asemenea probleme, de exemplu protetica fixa prin punti dentare sau protetica mobila prin proteze mobilizabile. Cele din urma se aplica celor cu mai multi pana la toti dintii lipsa, dar nu schimba deloc statutul pacientului, il mentin tot in starea psihologica de edentatie pentru ca nu poate uita de ele, trebuie sa la intretina, iar problema principala e ca acestea, in marea lor majoritate nu sunt stabile, pot cadea in timpul vorbirii sau nu ofera o masticatie buna. Si cum mancatul a devenit o frecventa manifestare sociala (masa la restaurante), pacientul cu proteze instabile se gaseste deseori in situatii jenante de a-i cadea proteza avand din nou sentimentul de handicap.
Proportional cu progresele cresc si exigentele pacientilor, dorind calitate si o mare discretie a substituentilor. Pacientul doreste ca nu numai cei din anturajul sau sa uite de substituit, ci chiar el insusi sa uite de substituit. Cu aceasta se ocupa implantologia.

Cine poate fi candidat pentru implant?

 

In general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri care are unul sau mai multi dinti lipsa. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul de cate implante are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimat al tratamentului etc.

Totusi, sunt cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implant dentar.

Contraindicatiile pot fi locale, cand au legatura cu cavitatea bucala (cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, igiena deficitara etc.), sau generale, cand au legatura cu starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc.).

De aceea, inainte de plasarea implantelor dentare, se fac radiografii speciale si un set de analize de sange. Inaintea unui tratament implantologic ce vizeaza zone cu implicatii estetice se impune si o examinare clinica si radiologica a tesuturilor de sustinere a dintilor ce vor fi extrasi, precum si a dintilor vecini, pentru ca nu este suficient sa inlocuiesti coroanele dintilor extrasi ci dupa caz trebuie inlocuite tesuturile moi si dure pierdute. Posibilitatea de inlocuire a acestor tesuturi prin grefe osoase si membrane, a largit foarte mult accesul la acest tratament modern si al pacientilor care alta data ar fi avut contraindicatii.

Studiile in domeniu se amplifica rapid si pot afirma ca afectiunile stomatologice si implantologia vor beneficia de folosirea unor inductori ai regenerarii osoase de tipul unor proteine morfogenetice osoase care in combinatie cu un material de grefare duc la formarea de os. In acelasi scop se utilizeaza si celule stem inserate odata cu grefa osoasa ele putandu-se trasnforma pe linie osteogenetica si sub influenta proteinelor morfogenetice osoase, realizand in final os matur

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Dupa testele de care vorbeam, se incepe cu interventia de plasare a implantului. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte sau observa, in afara de firele de sutura, nimic in plus. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate putin mai mult daca trebuie plasat un numar mare de implante. Pacientul poate merge la serviciu chiar in dupa amiaza respectiva.

Urmeaza o perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteoacceptare, care este de 3 luni pentru mandibula si 4-6 luni pentru maxilar. Apoi, implantul este descoperit si i se ataseaza bontul protetic, prin insurubare. De acum, protezarea prin coroane, punti sau proteze mobilizabile necesita cateva sedinte, deci cateva zile, similar cu tratamentele pe dinti naturali.

Cat dureaza un implant ?

Un implant ar trebui garantat 10-maxim 15 ani, asa ca feriti-va de medicii care spun ca implanturile puse de ei vor rezista pentru totdeauna!

In momentul actual, rata succesului in implantologie este de 90-95%. Este o imbunatatire fantastica fata de acum cateva decenii cand rata de succes era mult mai mica si implantologia era ultima ramura a stomatologiei la care se apela in cazuri dificile cand orice altceva esua. Acum s-a ajuns ca implantologia sa fie prima varianta de tratament aleasa si asteptam cu nerabdare momentul cand in implantologie rata de succes va fi de 100%.

Cat costa tratamentul prin implante dentare?

Depinde, bineinteles, de cate implante este nevoie. Din pacate, implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al pretului, in zona tratamentelor de lux. Aceasta se intampla deoarece atat implantul in sine, toate accesoriile sale, cat si instrumentarul si aparatura sunt foarte scumpe, fiind executate cu precizie microscopica, din materiale speciale, de inalta puritate, pentru a asigura acceptarea de catre organism intr-un procent cat mai mare, care poate atinge 99%. In tarile mai bogate, pretul unui implant este de 1.000 – 3.000 USD. In conditiile in care se utilizeaza exact aceleasi produse, in Romania pretul variaza intre 400 si 1.500 USD.

Cat costa tratamentul prin implante dentare?

Depinde, bineinteles, de cate implante este nevoie. Din pacate, implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al pretului, in zona tratamentelor de lux. Aceasta se intampla deoarece atat implantul in sine, toate accesoriile sale, cat si instrumentarul si aparatura sunt foarte scumpe, fiind executate cu precizie microscopica, din materiale speciale, de inalta puritate, pentru a asigura acceptarea de catre organism intr-un procent cat mai mare, care poate atinge 99%. In tarile mai bogate, pretul unui implant este de 1.000 – 3.000 USD. In conditiile in care se utilizeaza exact aceleasi produse, in Romania pretul variaza intre 400 si 1.500 USD.

Ce inseamna, practic, inserare chirurgicala a implantului dentar?

Nu trebuie sa va sperie acest termen – „chirurgical”. Plasarea unui implant se poate compara, ca impact asupra pacientului, cu o extractie obisnuita. De aceea, raspunsurile mele sunt simple: nu se interneaza, nu lipseste de la serviciu, nu doare. Ca sa detailez, va pot spune ca interventia are loc pe scaunul stomatologic si pacientul pleaca imediat acasa. Interventia se desfasoara sub anestezie locala (prin injectie) si nu doare de loc. Cat despre disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, acesta este foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Avantajele tratamentului prin implant.

Confortul pacientului in cazul tratamentului prin implant dentar se apropie cel mai mult de confortul oferit de un dinte natural
Inlocuieste radacina dintelui, fapt care ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime;
Imbunatateste masticatia, fonatia, fizionomia;
Implantul dentar este rezistent, durabil.

Implantologia vine astazi sa completeze arsenalul terapeutic al stomatologiei contemporane. Implantele isi fac tot mai mult drum in rezolvarea edentatiilor totale si partiale maxilare si mandibulare. Protezarea ca suprastructura a implantelor faciliteaza obtinerea unor rezultate exceptionale, estetice si functionale, adresandu-se practic unui spectru nelimitat de indicatii. In timp ce protezarea conventionala, mobila, totala si partiala sau fixa, prin slefuirea dintilor stalpi se indica in primul rand in functie de caracteristicile anatomice date de repartizarea dintilor restanti, forma arcadelor, gradul de atrofie a crestelor dentare etc. pentru medicul ce alege varianta supraconstructiei pe implante, exista posibilitatea ca situatia data sa o poata schimba in asa fel incat sa satisfaca majoritatea cerintelor estetice si functionale ale pacientilor.
Preocuparile medicului stomatolog specializat in implantologie ce isi propune sa le redea sanatatea dentata si pacientilor pe cale de a-si pierde dintii afectati de boala parodontala in stadiu avansat, ce necesita extractii, dinti care au suferit fracturi subgingivale, dinti afectati de carie in faza terminala, traume si probleme endodontice. Acesti dinti se afla de obicei in regiunea anterioara a maxilarelor, cu o mare importanta estetica, tocmai de aceea majoritatea pacientilor ajung foarte tarziu in clinica de stomatologie, de teama ca vor ramane o perioada prea mare fara dintii frontali. In aceste cazuri se poate face implantarea imediat postextractional si cu realizarea unor lucrari dentare de tranzitie.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this