• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Profilaxie Dentara

Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest principiu este valabil in orice ramura a medicinei, inclusiv in stomatologie. Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi. Majoritatea pacientilor se prezinta la dentist atunci cand au dureri insuportabile, care nu cedeaza la analgezice, sau atunci cand apar abcese dentare. In aceste cazuri, anesteziile sunt mai putin eficiente decat in mod normal, pacientul nu este complet amortit in timpul interventiei si teama ramane.

Profilaxia afectiunilor stomatologice

Mult mai elegant si mult mai putin traumatizant s-ar desfasura lucrurile daca pacientul   s-ar prezenta la cabinetul stomatologic pentru un simplu control, chiar daca nu il doare nimic. Daca medicul observa carii noi sau tartru, in aceasta situatie ele sunt in stadii incipiente, implicit usor de rezolvat. O simpla carie incipienta se rezolva usor printr-o obturatie (plomba) usor de aplicat, pe cand o carie profunda, dureroasa, cu distructie dentara mare, necesita de obicei extirparea nervului, obturatie de canal si plomba sau de multe ori imbracarea dintelui cu coroana metalo-ceramica. In primul caz este suficienta o singura sedinta, pe cand in cel de-al doilea caz necesita mai multe prezentari a pacientului la medicul dentist si de asemenea costurile tratamentului sunt mai mari in al doilea caz.

Un control stomatologic efectuat la fiecare 6 luni poate sa ne scuteasca atat de dureri nedorite cat si de un tratament stomatologic lung si complicat.

Un rol la fel de important il are si igiena dentara corecta si constanta. Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de doua ori pe zi insotit si de folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: ata dentara si apa de gura.

Spalatul pe dinti

Dintii se spala dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Se foloseste o periuta de dinti cu peri moi, cu perii rotunjiti la capete si cu un cap care sa fie destul de mic pentru a ajunge in toate partile gurii. Periuta trebuie inlocuita la fiecare 3-4 luni.

Se pot folosi si periutele de dinti electrice care sa fie aprobate de asociatiile nationale stomatologice. Studiile arata ca periutele de dinti electrice care au o miscare de dute-vino (de rotatie si oscilare) sunt mai eficiente decat alte periute, inclusiv alte periute electrice.

Periuta de dinti trebuie plasata la un unghi de 45 de grade fata de dinti, in zona unde dintii intalnesc gingiile. Se apasa cu fermitate si se imprima miscari de dute-vino folosind miscari circulare. Nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile sa se retraga sau poate zgaria smaltul.

Trebuie periate toate suprafetele dintilor, partile laterale ale limbii si obrajii (mucoasa jugala). Trebuie acordata o atentie speciala dintilor din fata si tuturor suprafetelor dintilor din spate.

Trebuie periate suprafetele de masticatie (mestecare) cu miscari scurte si viguroase.

Limba trebuie periata din fata in spate. Unii pun pasta de dinti sau apa de gura pe periuta cand fac asta. Periajul limbii ajuta la indepartarea placii bacteriene, care determina respiratie urat mirositoare si cresterea bacteriilor. Unele periute de dinti au si o periuta speciala si pentru limba.

Folosirea atei dentare

Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi. Tipul de ata dentara nu e important. Se poate alege o ata dentara cu aroma preferata sau tipul preferat.

Ata dentara se foloseste aplicand urmatoarele metode:

– ata dentara infasurata pe deget: se taie o bucata de ata dentara de 45,7 cm pana la 50,8 cm, se infasoara ata cu un capat pe degetul din mijloc de la mana stanga si celelalt capat pe aratatorul de la mana dreapta, pana cand distanta dintre maini devine de 5,1 cm -7,6 cm

– metoda cercului: se foloseste o bucata de ata de aproximativ 30  de cm; capetele se innoada, fomand o bucla; daca bucla e prea larga, se infasoara ata pe unul din degete pentru a face bucla mai mica.

Se misca delicat ata dentara intre dinti inspre gingii. Se indoaie ata in jurul fiecarui dinte pentru a forma un „U” si se introduce usor sub linia gingiilor. Se misca ata de sus in jos pentru a indeparta placa bacteriana. Daca ata doar se introduce intre dinti si se scoate imediat fara a freca, nu indeparteaza o cantitate de placa prea mare si poate produce traumatisme ale gingiilor. Un instrument de plastic care sa ajute la acest proces pentru copii se gaseste in majoritatea farmaciilor.

Daca la folosirea atei dentare gingiile sangereaza, sangerarea ar trebui sa se opreasca in momentul in care gingiile devin mai sanatoase si se apropie mai  mult de dinti.

Pasta de dinti

Pastele de dinti au in general aceeasi compozitie aprobata de Ministerul Sanatatii. Atat timp cat pasta ta de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita, indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, sau ca aceasta are o anume aroma.

Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.

             Daca dantura ta este hipersensibila la fierbinte sau rece, trebuie sa iei in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila.

                 Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti. Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog. 

De retinut!

Pentru mai multe informatii despre ingrijirea dintilor, spalarea pe dinti sau folosirea atei dentare, ar trebui consultat medicul stomatolog .

Importanta igienei dentare

Spalatul pe dinti si folosirea atei dentare  pot ajuta la:

– prevenirea aparitiei cariilor: cariile pot determina si probleme mai serioase, cum ar fi infectiile;

– prevenirea parodontitei (o afectiune gingivala), care poate afecta tesutul gingival si oasele care sustin dintii, ajungandu-se la pierderea dintilor;

– mentinera unor dinti sanatosi intreaga viata;

– scurtarea vizitelor la medicul stomatolog

– economisirea de bani: prin prevenirea cariilor dentare si a parodontitei, se pot reduce nevoile pentru plombe sau alte proceduri costisitoare;

– prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare: spalarea pe dinti si folosirea atei dentare elimina bacteriile care determina aparitia respiratiei urat mirositoare;

– pastrarea unor dinti albi prin prevenirea patarii  acestora datorita alimentelor, bauturii sau tutunului;

– imbunatatirea starii de sanatate la modul general

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this