• office@irisdentclinic.ro
  • 0759.607.946
img
Protetica

Pierderea unuia sau mai multor dinti de pe o arcada face sa apara pe aceasta spatii edentate cunoscute si sub denumirea de brese. In functie de localizarea, marimea si numarul breselor edentate pot fi perturbate in proportie variabila: masticatia, fonatia si fizionomia.

Starea de edentatie, pe langa perturbarea functiilor, atrage dupa sine o serie de migrari dentare, atrofia crestelor alveolare  generand activitati musculare parafunctionale si aparitia  unei fatete de abrazie inegale.In functie de capacitatea de adaptare a organismului  se poate sau nu instala o disfunctie cranio-mandibulara cu suferinta asociata a ATM. Asadar, este lesne de inteles ca starea de edentatie trebuie tratata, terapia fiind exclusiv protetica, realizandu-se prin doua categorii de piese protetice: fixe (punti dentare ) si mobilizabile ( acrilice sau scheletizate ).

In functie de situatia clinica, de varsta, starea generala, optiunile si posibilitatile pacientului se va opta pentru un anumit gen de restaurare protetica.

Incrustatiile sunt proteze unidentare care se folosesc in tratamentul leziunilor coronare pentru restaurarea morfologiei si functiei afectate de procese carioase si fracture.Ele reprezinta o alternative la obturatiile plastice, dar au si unele indicatii protetice.

Dezvoltarea recenta a sistemelor integral ceramice a permis ca inlayurile din ceramica sa devina parte integranta a arsenalului terapeutic modern.

Inlayurile ceramice ofera avantaje distincte comparativ cu alte tipuri de restauratie :

  • sunt de o estetica deosebita
  • mentinerea sanatatii parodontale
  • ofera rezistenta asupra structurilor dentare subiacente
  • reprezinta o metoda conservative

Indicatiile inlayurile ceramice:

  • in situatii cand dintii antagonisti sunt restaurati cu ceramica
  • dintii cu tratament endodontic, la care cavitatea de acces a compromise rezistenta si prognosticul dintelui
  • leziuni carioase mari in cavitatiile in care nu se poate obtine o forma retentiva si exista imperative estetice deosebite

 

Fatetele vestibulare (venner)

Procedeul de fatetare sau tehnica fatetelor a aparut urmarindu-se ideea sacrificiului minim de tesut dentar sanatos, in situatia efectuarii unor corecturi estetice in zona frontala

Fatetele sunt practic jumatati de coroana care inlocuiesc smaltul dislocat de pe fata vestibulara.

Ce este o coroana?

O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroanele sunt necesare atunci cand dintele este distrus intr-o mare masura si plombele nu pot rezolva aceasta problema. Daca un dinte este spart, o coroana mentine dintele intreg astupand sparturile astfel incat degradarea sa nu se accentueze. Coroanele sunt de asemenea utilizate ca sa sustina o plomba mai mare atunci cand nu exista suficiente resturi din dinte atasate la puntea dentara, sa protejeze un dinte slabit impotriva fracturarii, sa refaca dintii fracturati, sau sa acopere dintii ingalbeniti sau deformati.

Metoda de terapie prin acoperire totala apeleaza la coroana de invelis care se agrega la suprafetele coroanei dentare pe care o acopera in totalitate .Coroanele de invelis prezinta ponderea cea mai mare atat in randul protezelor unidentare, cat si in randul protezelor partiale fixe. Realizandu-se  din diverse materiale si apeland la tehnologii diferite, pot rezulta o multitudine de tipuri : metalice, nemetalice ( acrilice, compozite, ceramice ) si mixte.

Coroana mixta este o restaurare unidentara care acopera in totalitate bontul dentar, fiind constituita dintr-o componenta metalica ( scheletul metalic sau suportul metalic ) si o componenta fizionomica care acopera componenta metalica, mascand-o partial sau in totalitate ( placajul )

Avantajul major din care deriva indicatiile lor  il reprezinta combinarea rezistentei mecanice a coroanelor metalice de invelis cu aspectul fizionomice jacket.

Trebuie precizat ca, destul de frecvent, efectul fizionomic realizat de coroana mixta este inferior unei coroanei jacket ceramice si mult sub efectul  coroanelor integral ceramice.

Ce este o punte dentara?

O punte dentara este un dinte fals, cunoscut si ca un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa. Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara. Puntile dentare pot reduce riscul de imbolnavire a gingiei, corecteaza problemele legate de muscare si chiar imbunatatesc vorbirea. Puntile dentare implica o igiena orala foarte riguroasa si pot dura in jur de 7 ani sau mai mult.

Una din cele mai grele intrebari care vine din partea medicului currant stomatolog in momentul in care tratamentul protetic este oportun este: ce material doriti sa folosim pentru recontituirile coronare fixe – corane individuale sau punti. Desigur, in general, pacientul nu este la curent sau pur si simplu nu cunoaste exact ce materiale sunt la dispozitia medicului pentru aceste tratamente protetice.

De aceea am sa va fac cunoscute principale materiale din care se fac “dinti” asa cum se exprima in termeni laici pacientii:

§ materiale nefizionomice: cele care nu seamana ca si culoare cu dintii: aici intra metalele, diferite aliaje inoxidabile si cu o buna biocompatibilitate dintre care cel mai bun ramane totusi aliajul de aur

§ materiale fizionomice: cele care seamana ca si culoare cu dintele si care se pot fabrica la cularea dintilor pacientului.

§ materiale fizionomice pe suport metalic

§ diferite tipuri de polimeri cu diferite moduri de fabricare si o gama variata de culori – nu le indic ca fiind solutii viabile deoarece nu prezinta rezistenta mecanica si lipirea de metal este deficitara inca. Totusi este o solutie ieftina…. Estetic solutia foate fi acceptabila cu concursul unui tehnician dentar experimentat

§ Ceramica (portelanul)- ce ami buna solutie pentru o reconstituire protetica coronara, prezinta rezistenta mecanica si la abrazie foarte buna, adeziunea de metalul suport este chimica si nu mecanica, iar din punct de vedere fizionomic nu lasa loc nici celui mai mic repros.

§ materiale fizinomice fara suport metalic:

§ full ceramic sau corana integral ceramica, ultima gaselnita a estetici stomatologice – utilizata exclusiv pentru reconstituiri coronare care au ca scop tratamente estetice pe dinti frontali cu distructii minimale unde materialele de obturatii nu ar reusii estetica solicitata.

Cum trebuie sa imi ingrijesc coroanele?

Pentru a impiedica lezarea sau fracturarea coroanelor, evitati masticarea alimentelor dure, a inghetatei – in acelasi mod in care trebuie sa le evitati in cazul dintilor dumneavoastra naturali. De asemenea, trebuie sa evitati scrasnitul dintilor. Pe langa sedintele la clinica noastra, si periajul dintilor de doua ori pe zi, curatenia interdentara este vitala pentru coroane. Matasea dentara sau produsele de curatire interdentala (periute cu forma speciala si betisoare) sunt instrumente importante pentru indepartarea placii din zona coroanei in care gingia se intersecteaza cu dintele. Placa din aceasta zona poate cauza carii si afectiuni gingivale.

Care sunt parerile pro si contra in legatura cu puntea dentara?

Printre avantaje se numara faptul ca puntile dentare au un aspect natural si de obicei sunt necesare doua sedinte. Daca mentineti o igiena orala corespunzatoare, puntile dentare fixe ar trebui sa dureze aproximativ 7-10 ani sau mai mult. Unele dintre dezavantajele de a avea o punte dentara este ca timp de cateva saptamani dupa tratament dintii dumneavoastra vor fi sensibili la diferente de temperatura. Bacteriile formate de la acizii din alimente pe dinti si pe gingii pot determina infectii daca nu este respectata o igiena orala potrivita.

Din pacate Romania se numara printre tarile in care numarul persoanelor edentate total, adica cu lipsa tuturor dintilor, este in continuare la un nivel inalt. Dar din fericire stomatologia de la noi a ajuns la cote comparabile cu cele din occident.

Ceea ce stie orice persoana, e ca atunci cand nu mai posezi nici un dinte, solutia este realizarea unei proteze totale acrilice care sa inlocuiasca, pe de-o parte tesuturile pierdute prin intermediul acrilatului roz ce imita gingia, iar pe de alta parte dintii pierduti treptat de-a lungul timpului sau rapid prin parodontopatii grave (parodontoza) prin intermediul altor dinti artificiali realizati din acrilat sau, mai estetici, din ceramica.

Dar ce facem cu neplacerea creata de senzatia de voma a unor pacienti prin acoperirea palatului (“cerul gurii”) sau de miscarile protezei, in special a celei inferioare atunci cand radem sau chiar cand mancam?

Cercetarile ingenioase din stomatologie nu au neglijat aceste aspecte si ca urmare a aparut asa numita supraproteza. Aceasta este practic o proteza care foloseste niste mijloace suplimentare de ancorare pe maxilar sau mandibula si care se poate mobiliza pentru igienizare. Aceste sisteme speciale pot fi reprezentate de telescoape, magneti, capse sau bare  aplicate pe 2-4 implante sau in cazul prezentei pe arcada unor dinti cu radacini integre, tratate corect endodontic, plasarea acestor sisteme prin intermediul unor pivoti intraradiculari. Si implantologia  nu se opreste aici, oferindu-ne si varianta unei proteze fixe cimentate pe un numar mai mare de implante (practic inlocuirea dintilor absenti de pe arcada cu implante).

Avantajele supraprotezarii sunt net superioare protezarii clasice. Tot ceea ce ne deranja in situatia anterioara este acum eliminat, caci nu mai este nevoie de acoperirea boltii palatine, iar proteza nu mai are tendinta de a se desprinde asa usor. In plus, creste si eficienta masticatiei, scade considerabil ritmul de resorbtie osoasa, dar mai ales pacientul este mult mai increzator stiind ca un simplu stranut sau un zambet mai larg nu ii va mai arunca proteza afara din gura.

 

Dezavantajele supraprotezarii si aici ma refer mai ales la supraproteza pe implante, se refera la partea economica, acestea fiind mai costisitoare comparativ cu metoda traditionala a protezei acrilice, dar, in acelasi timp, mai putin costisitoare comparativ cu o proteza fixa pe implante, unde este necesar un numar mult mai mare de implante si o oferta osoasa mult mai generoasa.  Odata stabilita solutia de tratament, pacientul trebuie sa stie ca ulterior protezarii sunt necesare in continuare vizitele la medicul dentist pentru a verifica starea de sanatate a gurii in general (orice factor de iritatie a mucoasei bucale pastrat in timp, contribuie la instalarea cancerului bucal), stabilitatea protezei si rebazarea ei atunci cand se impune. Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa acorde o atentie deosebita igienizarii conform indicatiilor medicului.

Ca o concluzie, in conformitate cu literatura de specialitate, supraprotezele pe implante constituie solutiile optime pentru pacient, cu rezultate previzibile ce asigura un succes de peste 95%.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this