Cariile la bebelusi
O forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.
Lichidele dulci care intra in contact cu dintii copilasului tau favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.
Dupa fiecare masa, sterge dintii si gingiile bebelusului cu o compresa sterila sau betisor pentru a indeparta placa.
Ce poate medicul stomatolog sa faca pentru ca dintii de lapte sa nu se carieze, mai ales ca periajul la aceasta varsta intampina greutati?
Nimic mai usor: pur si simplu se pensuleaza pe suprafata dintilor un lac special, adica maselutele se „sigileaza”. Ele vor deveni astfel mult mai rezistente la atacul cariilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi. Un control la fiecare 6 luni il va familiariza cu medicul, cu atmosfera, castigandu-i increderea. Altfel, si la 6-7 ani, copiii refuza chiar sa deschida gura. Cu ocazia acestor controale, copiii pot beneficia de periaje profesionale cu paste aromate cu fluor, special concepute pentru ei, si, nu in ultimul rand, care castiga bunavointa celui mic. In plus, se obisnuieste cu zgomotul specific aparaturii noastre.
Prima vizita la medicul stomatolog incude:
- Sfaturi privind dieta si nutritia;
- Instructiuni despre curatarea dintilor si gingiilor;
- Tratarea dintilor deja afectati;
- Tratamentul se face intr-o atmosfera familiara, fara durere si fara traumatizare a pacientului.
Atunci cind nu este cuminte, nu amenintati copilul cu mersul la medic. Va percepe aceste proceduri obligatorii drept pedepse, ii va fi teama de medic si nu veti mai obtine niciodata cooperarea lui cu personalul medical, atunci cind este intr-adevar nevoie.
Leave a comment