Atitudinea terapeutica la femeia gravida
GENERALITATI
Perceptia majoritatii populatiei este ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca aceasta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului, nici in cazuri de
urgenta.
Tratamentul stomatologic al gravidei ridica probleme specifice legate de:
- momentul optim de programare
- efectele stresului si durerii din timpul tratamentelor stomatologice asupra produsului de conceptie
- efectele negative ale medicamentelor si substantelor anestezice
- radiodiagnosticul in sarcina
- sindromul de compresie al venei cave inferioare
Modificarile metabolice ce apar in organismul femeii gravide pot favoriza aparitia unor complicatii orale cum ar fi:
- sangerarile gingivale cauzate de factori iritanti locali si care se pot combate printr-o conduita corecta de igiena orala;
- foarte rar apare tumora de sarcina “pregnancy tumor”, gingiile cresc in volum acoperind dintii, sangereaza foarte usor la atingere, sunt dureroase numai in cazul unor suprainfectari. Tumora nu are caracter malign, fiind din punct de vedere histopatologic un angiogranulom;
- evolutia cariilor dentare se poate accentua datorita modificarilor in alimentatie, dar nicidecum datorita faptului ca se pierde calciul din dintii mamei. Suplimentul de calciu pentru fat poate fi asigurat de o alimentatie bogata in calciu.
RECOMANDARI
Pentru a preintampina toate aceste posibile complicatii recomandarea medicului dentist este:
- mentinerea unei igiene bucale corecte
- utilizarea solutiilor bucale bogate in fluor, sub forma de clatiri bucale dupa periaj;
- aport alimentar bogat in vitamine (A, C, D), calciu, fosfor si cat mai putin zahar si hidrati de carbon, acestea din urma contribuind la dezvoltarea placii bacteriene dentare;
- control regulat la medicul dentist.
- Foloseste periute de dinti de consistenta moale (soft) sau medie si sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).
- Alege o pasta de dinti cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidina) si apa de gura. Exista pe piata si paste cu triclosan, care inhiba formarea placii bacteriene, a cariei, inflamarea gingiilor si depunerile de tartru.
- Curata spatiile dintre dinti cu o ata dentara cerata si fluorurata, utila pentru curatarea spatiilor dintre dinti.
Pentru sanatatea danturii tale, iata cele trei reguli de aur pe care trebuie sa le respecti, oricat de complicat ti se pare:
– Sangerarile scad daca intretii o igiena buna. Asadar, nu ceda ispitei de a nu te spala pe dinti de teama sangerarii.
– Controlul stomatologic este foarte indicat in orice perioada a sarcinii si este de dorit ca el sa se repete la fiecare doua luni.
– Efectuarea unor detartraje blande in trimestrul II si prima jumatate a trimestrului III de sarcina reprezinta o modalitate eficienta de pastrare a gingiei in cele mai bune conditii
In primul trimestru al sarcinii, predominenta vagala se manifesta prin diskinezii digestive si varsaturi. Tendinta la voma poate impiedica tratamentele stomatologice, existand si riscul de aspiratie.
Datorita riscul de aspiratie gravidele cu tendinta de voma vor fi tratate in pozitie sezanda. Totodata ele vor fi programate la tratament in cursul zilei si nu dimineata pentru a evita greata matinala, sau aparitia varsaturilor dupa mesele principale.
In cazul necesitatii unor tratamente stomatologice curente, perioada cea mai sigura este cel de-al doilea trimestru de sarcina.
Tratamentele protetice sau parodontale se vor temporiza pana dupa nastere, rezolvandu-se doar cele ce constituie o urgenta.
Foarte des pacientele gravide se tem de administrarea substantelor anestezice. Ele sunt periculoase in primul trimestru de sarcina, alaturi de marea majoritate a medicamentelor. In aceasta perioada au loc procesele de organogeneza fetala (se formeaza toate organele) si fatul trebuie ferit de riscul mutagen al substantelor medicamentoase. Incepand cu trimestrul doi de sarcina se pot folosi lidocaina, prilocaina, bupivacaina.
Important este de precizat ca trebuie evitate in perioada de sarcina:
- radiografia dentara mai ales in primul trimestru de sarcina;
- administrarea de tetraciclina deoarece poate afecta structura dentara a copilului.
- Cloramfemicolul, chinolonele (de exemplu, ciprofloxacina) sunt contraindicate pe tot parcursul sarcinii.
- Metronidazolul este si el contraindicat, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
- Streptomicina, gentamicina, kanamicina si celelalte aminoglicozide trebuie evitate pe cat posibil
- sedativele de tipul benzodiazepinelor si barbituricelor se vor evita in ambele perioade
Expunerea gravidei la radiatii ionizate poate determina, in functie de doza si de varsta sarcinii, efecte mutagene, efecte teratogene si/sau oncogene.
Nu exista posibilitatea de a stabili relatii cantitative precise intre nivelurile iradierii embrionului sau fatului si riscul genetic , malformativ si carcinogenetic.
Cu toate acestea , examenele radiologice vor fi limitate la maximum in primul trimestru al sarcinii , iar apoi numarul expunerilor va fi redus , asigurandu-se obligatoriu protectia cu sorturi cu plumb
Inainte de momentul cel mare – nasterea – viitoarea mamica are datoria sa isi ingrijeasca si sa nu neglijeze dantura. In mod evident, dupa venirea pe lume a copilului, prioritatile stomatologice vor suferi o modificare. Este bine de stiut ca pacienta insarcinata necesita o atentie speciala din partea medicului stomatolog.
Leave a comment